Mat och övernattning
De fick lov att övernatta i Kloven. Marra må viil, sa Halvorsen. Ett bondfolk erbjöd säng i en utkyld kammare eller plats i utdragssängen bredvid hemmadottern. Hillevi satte sig i en stol och sov. Det blev alltså en resa som kom att ta två dagar.
Guds barmhärtighet, Kerstin Ekman, 1999
När den unga barnmorskan Hillevi Klarin reser från gästgivargården i Lomsjö tar det två dagar att komma till Röbäcks socken, där hon ska tillträda sin tjänst. Resnatten tillbringar hon sittande i en stol i ett främmande kök. Men hon kommer så småningom fram till Röbäck och så småningom till pensionatet i byn Svartvattnet.
I våra dagar tar det en timme att komma till Hotagen från Lillholmsjö, där den gamla gästgivargården ligger. Den blev utgångspunkten för romansviten ”Vargskinnet”. Idén till de tre böckerna ”Guds barmhärtighet”, ”Sista rompan” och ”Skraplotter” rann upp i författarens huvud en kall vinterdag utanför gamla gästis i Lillholmsjö. Där finns det fortfarande mycket kvar av den gamla inredningen och av stämningen från förr. Pensionat och gästgivargårdar var fulla av resande virkeshandlare men också av homeopater och frikyrkopredikanter som for runt i bygderna.
Valsjöbyn har också kvar en pensionatsbyggnad från den tiden. Men numera hyr man dessutom in sig i privata stugor, på fiskecampen eller vandrarhemmet. Privat stuguthyrning är en gammal tradition i Valsjöbyn.
Det finns en affär med livsmedel och många andra förnödenheter, Hermanssons Lanthandel. Den är också ombud för tipstjänst och systembolag och man distribuerar apoteksvaror. Man har försäljning av bensin, diesel och fiskekort. Fiskecampen säljer förutom fiskekort också kort för småvilts- och ripjakt.
Om man vill träna innan man ger sig upp till fjälls finns det ett två och en halv kilometer långt elljusspår på Näset i Valsjöbyn. Det börjar vid skolan.
Närmare uppgifter om stuguthyrning, fiskecamp och vandrarhem finns på www.hotagen.com.