Sportfisket
Fiska alltså på  någon lugn plats.

Den som ställer sig vid Rengsfallet för att fiska anar nog att han inte är den första som fiskar nedanför fallet och längs strömmen. Här stod det fiskare med rev och krok redan för sjutusen år sedan. De la sina nät från båtar som vi tror såg ut som kanoter. Ola Nordvik i Rörvattnet har intresserat sig för det här gamla jägar- och fiskarfolket som bodde vid Rengen och Valsjön under flera tusen år. Han har tillverkat en båt av en urholkad trästam efter de fynd som gjorts på andra håll. Man har hittat benkrokar och andra redskap längs stränderna.

Även om man nu inte kom först till våra fiskeplatser så har man goda chanser att få fin fångst. Fisketävling har vi vid Rengsfallet i samband med Fiskehelgen i mitten av augusti, vid påsk pimpeltävling på Rengen. Valsjöns fiskevårdsområde omfattar de två stora sjöarna Valsjön och Rengen, den svenska delen. Några mindre sjöar - Stor-Rössjön, Lill-Rössjön, Sausjön och Skogsjön söder om Valsjön och Rengen. Norr om Valsjön ligger sjöarna Butjärn, Holmvattnet och Bågavattnet. Det finns ett fyrtiotal tjärnar och flera bäckar och åar inom området.

Öring och röding dominerar i bestånden. Det finns också harr, abborre och lake. Gädda och sik finns i Valsjön och gädda i Rössjöarna. Varje år planteras cirka tusen öringar på 3-7 hg ut i Valsjön och tjärnarna.

Fiskekort löser man i Hermanssons lanthandel, på Valsjöbyns Fiskecamp och Valsjöbyns hotell. Där får man också broschyrer och kartor med detaljerade upplysningar om fisket inom området.

Och hur ska man fiska? Sätten är många och det Izaak Walton, storfiskaren på 1600-talet, lär ut i ”Den fulländade fiskaren” är inte det sämsta.

”Den sanne fiskaren lägger medan han vandrar utmed floden märke till vilka flugor som faller ned på vattenytan. Och ser han laxöringarna slå efter dem fångar han en av dem som han använder som modell. Krokar har han alltid till hands och i sin väska förvarar han björnhår eller hår av en brun- eller svarthårig kviga, några halsfjädrar av en tupp, silke och ullgarn i flera olika sorters färger för flugkroppen, fjädrar från anddrakens huvud, svart eller brun fårull eller svinborst, guld- och silvertråd, flera sorters mörkfärgat silke för flugans huvud och slutligen fjädrar av alla slag både från små fåglar och från större och spräckligare. Den som har med sig allt detta i sin väska, han kan inte undgå att göra en vacker fluga även om han skulle misslyckas första gången.”

Den fulländade fiskaren, Izaak Walton, 1653


© Kerstin Ekman 2006
Alyana Design