Filmer i Valsjöbyn
Tystnad, tagning...

Tystnad, tagning...

Kameran rullar...

Kameran rullar...


Ända fram till 2003 hade Valsjöbyn en enda filmstjärna att vara stolt över. Det var den vackra Ann Margret, skicklig skådespelare och dansare i många filmer i USA. Dit hade hon kommit som 17-åring, men hon är född i Valsjöbyn och har inte sällan återvänt dit och till sin morbror. Han har alltid kallats Kalle Bagare, eftersom det var han som förr i världen försåg byn med färskt bröd.

2003 fick Valsjöbyn en ny inhemsk filmstjärna, jämthunden Scott. Han delade huvudrollen med Chippen, också en jämthund. De båda spelade sig själva, den ena som liten valp och den andra som den något större hunden, i kortfilmen Hunden efter romanen med samma namn. Efter filmkarriären blev det duktiga älghundar av dem båda.

2008 var det dags för nya stjärnor på Valsjöbyns filmhimmel. Nu kom Peter Stormare och flera andra skådespelare till byn där Varg spelades in.

Den 1 och 2 mars 2008 hade filmen urpremiär på Föreningshuset i Valsjöbyn och intresset var så stort att det blev fyra föreställningar innan alla som hjälpt till vid inspelningen och bybor och folk i bygden hade sett den. En stor tältkåta hade samerna rest vid Föreningshuset och utanför den stekte man kolbullar i heta stekjärn över öppen eld. Inne i kåtan bjöds på samisk mat, suovas. En samisk artist jojkade och det blev en riktig byfest i dagarna två med ett vimmel av folk och journalister. Hotagenbygden bjöd alla som rest dit på vinterväder med djup snö. Nere vid Rengsfallet stektes också skogshuggarnas favoritmat kolbullar och ordnades skoterutflykt till inspelningsplatserna för journalisterna.

Läs om filminspelningarna i Valsjöbyn, på Lifjället och i Snåsa under rubrikerna HUNDEN och VARG.


© Kerstin Ekman 2008
Alyana Design