Hunden
Foto: Dan Jåma

foto: Dan Jåma


Hunden är en kortfilm från 2003 inspelad av filmfotografen Dan Jåma och den skicklige filmklipparen Roger Sellberg. Jåma är en välkänd filmare som rest över hela världen för dokumentärer och reportage. Han har växt upp i trakten och gått i skola i Rötviken och numera har han ett hus i Valsjöbyn dit han gärna återvänder. Han har också dokumenterat livet i Jingevaerie sameby och gjort vackra och inträngande porträtt av samer. Han och Roger Sellberg skrev manus utifrån romanen Hunden och de regisserade och filmade tillsammans. I filmen läser jag texter ur boken.

Hunden spelades in precis där den lilla romanen var tänkt att utspela sig: på sydsidan av Rengen vid den fäbod som tillhör mig. Den handlar om en jämthundsvalp som kommer bort och förirrar sig i det stora skogsområdet där det inte finns någon bebyggelse. Han överlever nätt och jämt, livnär sig från vårvintern fram till hösten på ett älgkadaver och på sorkjakt. Under älgjakten får hans husbonde äntligen syn på honom. Efter att upprepade gånger med mat, vänligt prat och stort tålamod ha försökt närma sig honom, lyckas han till slut övervinna den förvildade hundens skygghet och få honom med sig hem.

I filmen upplever man landskapet med dess faror och möjligheter att överleva bara genom hunden. Hans starka överlevnadsinstinkt hjälper honom men han är ett flockdjur som saknar gemenskap med människorna och hundarna på gården där han föddes. Han längtar utan att minnas och till slut segrar flockinstinkten över den skygghet som under den långa tiden i ensamhet blivit hans andra natur.


© Kerstin Ekman 2008
Alyana Design