Varg
Klemens hus

Klemens hus

Peter Stormare och Kerstin Ekman

Peter Stormare och Kerstin Ekman


Idén till långfilmen Varg kom när jag såg kortfilmen Hunden. Då ville jag gärna skildra människor i det landskap som Dan Jåma och Roger Sellberg hade filmat så storslaget. En episod i romanen Skraplotter byggdes ut och handlingen fick fler personer än de som i romanen är inblandade i historien om vargen.

På sensommaren-hösten 2006 och vintern-vårvintern 2007 spelades filmen in i Valsjöbyn, på Vinklumpen och på Lifjället i Norge och i Snåsa. Daniel Alfredson regisserade och filmen producerades av Anita Oxburgh på Migmafilm. Bybor och samebyn Jingevaerie var delaktiga i inspelningen som inte hade gått att genomföra utan deras hjälp. Vi samarbetade också med samebyn i Snåsa.

Peter Stormare spelar renskötaren Klemens som är en enstöring och har stark bundenhet vid den urgamla samiska livsformen. Hans hus, som delvis ser ut som en kåta, byggdes upp nedanför Vinklumpen som man ser här på bilden. Hans brorson Nejla spelas av Robin Lundberg. Nejla vill bli renskötare men hamnar i en svår situation när vargen härjar i renhjorden och han gör något oåterkalleligt. Det blir en dramatisk situation uppe på fjället bland isflaken i en vilt strömmande fjällå. Inspelningen var inte utan faror men varken människor eller djur kom till skada.

När människor måste anpassa sig till det moderna samhället sker det ibland med smärta och förlust. För glesbygdens folk är den processen oftast svårare än för de människor som bor i storstan. Vi förlorar alla någonting, somliga mindre. Klemens är en man som har förlorat mycket. Men den lilla familjen som pressas så hårt håller till slut ihop och hjälper varandra.


© Kerstin Ekman 2008
Alyana Design